Nové pohledy na výchovu batolat. Netradiční metody a nejnovější výzkumy

Výchova batolat je fascinující oblastí plnou objevů a výzev pro rodiče i ony malé výzkumníky. Tradiční metody, jako je hraní si, čtení a podpora motorických dovedností, jsou samozřejmě klíčové, ale v poslední době se objevují i netradiční přístupy a nové poznatky. Podívejme se na některé z nejzajímavějších.

 

Poslední dovolená před porodem je babymoon

2 minuty čtení

7 května, 2024

Respektování autonomie a výběru

Nejnovější výzkum naznačuje, že poskytnutí batolatům možnosti rozhodování a výběru může pozitivně ovlivnit jejich rozvoj. Tím, že dáte dítěti možnost vybrat si své šortky, jogurt nebo autíčko, posilujete jeho pocit autonomie a sebejistoty.

Využití technologie s rozumem

Mnoho rodičů se obává nadměrného používání technologie v raném věku dětí, ale nové studie naznačují, že vhodné použití digitálních nástrojů může mít pro batolata přínosy. Možná je neuvidíte hned, ale brzy rozhodně ano. Interaktivní aplikace a hry mohou podporovat rozvoj jazykových a kognitivních dovedností, pokud jsou používány s mírou a pod dohledem dospělých. Dnešní děti už jsou digitální domorodci, nikoliv digitální nomádi, kteří se do tohoto světa plného technologií „jen“ připojili. Ony se v něm narodily.

Výchova batolat se stále více zaměřuje na rozvoj emoční inteligence. Pomocí her, knih a konverzací mohou rodiče pomáhat dětem porozumět svým emocím a učit se zvládat stresové situace.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Výchova ve společenství

Netradiční přístupy k výchově batolat zahrnují zapojení do komunitních projektů a aktivit. Společné zahradničení, dobrovolnictví nebo účast na komunitních akcích mohou posílit pocity sounáležitosti a sociální dovednosti u dětí již od útlého věku. Už to není jen „dvě děti a dva rodiče“, ale návrat „k tlupě“.

Podpora emoční inteligence

„Ploc mi to bele“? „Kto to udelal“? Ach ty dětské handrkovačky, které kolem dvou tří let věku přijdou na každém pískoviši, v rodině nebo ve školce. Výchova batolat se stále více zaměřuje na rozvoj emoční inteligence. Pomocí her, knih a konverzací mohou rodiče pomáhat dětem porozumět svým emocím a učit se zvládat stresové situace. Ocení to nejen ve školce, kde budou o krok napřed. Emoční inteligence bude stejně důležitá jako to, zda umí jíst vidličkou nebo si obouvat botičky. Vsadíme se, že každý dospělák, kterého znáte, umí jíst příborem, ale spousta z nich se chová jako blbec…

Důraz na zdraví a pohyb

Zatímco to může znít jako tradiční přístup, nové výzkumy zdůrazňují význam zdravé výživy a pohybu v raném věku. Kvalitní strava a pravidelná fyzická aktivita mohou mít dlouhodobé přínosy pro zdraví a vývoj batolat. Plavání, jóga jako komerční přístupy, ale i „zadarmo“ výšlap na kopec v okolí, pravidelné koloběžkování nebo procházení po šumavských kopcích jsou k nezaplacení.

Tyto netradiční přístupy k výchově batolat otevírají nové možnosti a perspektivy pro rodiče i odborníky. S otevřenou myslí a chutí experimentovat mohou rodiče objevovat nové způsoby, jak podporovat rozvoj svých dětí v tomto vzrušujícím období.

Také si přečtěte

podobné

Léto nekončí: Jak vybrat dětem skluzavku

Léto se sice přehouplo do druhé půlky, ovšem slunce stále září a děti mají stejnou nevyčerpatelnou energii. Jak ji ale usměrnit? Domácí hřiště se skluzavkou je perfektním řešením!  Domácí skluzavka může být skvělým...

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!