Jak používat retinol bezpečně? 10 tipů pro maximální výsledek

Retinol je jednou z nejsilnějších ingrediencí v péči o pleť. Abyste dosáhli maximálních výsledků v misi za dokonalou pletí, připravili jsme pro vás 10 užitečných tipů, jak bezpečně zařadit retinol do své beauty rutiny.

 

 

4 minuty čtení

16 září, 2024

 

  1. Začínejte s nižší koncentrací
    Retinol sérum seženete v nejrůznější koncetraci. Pokud s retinolem začínáte (a každý musíme někdy nějak začít), zvolte nižší koncentraci (např. 0,25 % nebo 0,5 %). Postupně si tak pleť zvykne na jeho účinky bez rizika podráždění. Na výběr máte opravdu široké spektrum možností – a vůbec nemusí být superdrahé. Dobré retinolovém sérum koupíte už od 500 Kč.

  2. Retinol patří do večerní péče
    Tato ingredience je citlivá na sluneční záření, proto by měla být aplikována večer. Přes den vždy používejte SPF, protože retinol může zvyšovat citlivost pleti na UV záření, případně i způsobovat pigmentové skvrny.

  3. Postupně zvyšujte frekvenci používání
    Začínejte s aplikací jednou až dvakrát týdně a sledujte, jak vaše pleť reaguje. Ano, v začátcích může zareagovat zarudnutím nebo citlivostí, proto je bezpečné krém či sérum používat takto. Postupně můžete frekvenci zvýšit na 3–4x týdně nebo až na denní použití.

Nezapomeňte, že i v případě výběru séra s retinolem je třeba respektovat typ pokožky, proto si u svého oblíbeného e-shopu nezapomeňte vyfiltrovat typ pleti a samozřejmě i vlastnosti, jaké má sérum mít.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

4. Aplikujte na suchou pleť
Po umytí obličeje je důležité nechat pleť zcela oschnout, než nanesete retinol. Aplikace séra na vlhkou pleť by mohla zvýšit riziko podráždění.

5. Méně je více

Nepřehánějte to s množstvím v touze po ještě lepším výsledku. Přípravku s retinolem stačí velmi malé množství, zhruba ve velikosti hrášku (na celý obličej).

6. Vyhýbejte se očnímu okolí a rtům
Pokožka v těchto oblastech je velmi jemná a citlivá, proto se těmto partiím při aplikaci retinolu raději vyhněte.

7. Hydratace je klíčová
Retinol může pokožku vysušovat, proto je důležité kombinovat jej s hydratačním krémem. Doporučuji volit krémy bez silných kyselin či exfoliantů, abyste minimalizovaly podráždění. Sáhněte po svém osvědčeném krému, případně po přípravku ze stejné řady nebo od stejné značky.

8. Nepoužívejte další silné aktivní látky najednou
Během používání retinolu vynechejte další produkty obsahující kyseliny AHA či BHA.

9. Buďte trpělivé
Výsledky používání retinolu se dostavují až po několika týdnech či měsících. Pravidelné používání přináší vyhlazení jemných vrásek, zlepšení textury pleti a sjednocení tónu. A to je to, po čem my, ženy toužíme.

10. Naslouchejte své pleti
Pokud zaznamenáte podráždění, suchost nebo zarudnutí, je lepší používání retinolu omezit nebo na nějakou dobu přerušit. Každá pleť reaguje jinak, proto je důležité jí naslouchat a přizpůsobit frekvenci používání.

Séra s retinolem mám moc ráda. Osvědčené značky, které mají séra s retinolem: The Ordinary, Paula´s Choice, Cereva, SkinTra, Some by Mi, Nacomi, Cosrx, Evolve Organic Beauty, Fraijour… Nezapomeňte, že i v případě výběru séra s retinolem je třeba respektovat typ pokožky, proto si u svého oblíbeného e-shopu nezapomeňte vyfiltrovat typ pleti a samozřejmě i vlastnosti, jaké má sérum mít. Například antioxidační, proti nedokonalostem nebo pigmentovým skvrnám, regenerační či snižující sekreci kožního mazu.

Michaela z MAMAvolby

Náš tip

Také si přečtěte

podobné

Nejstylovější look na srpen: Coral Life

V srpnu se toho nebojte se odvažte se. I když jedete jen k vašemu bazénu nebo k rybníku, Coral Life vás přenese do mořského světa.Nebojte se zvýraznit oči Modré i růžové stíny ve společné kombinaci můžou mít tisíce...

číst více

Módní barvy na manikúru pro léto 2024

Léto je období, kdy chceme do svého života přidat více radosti a nových zážitků. A trendy gelové nehty vám pomohou navodit letní náladu.Často je těžké vybrat nový design nehtů, který vás bude provázet několik týdnů....

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!