Jednoduchá štola s tvarohem a ořechy, vláčná a snadná. Vše se jen smíchá
Upéct štolu vypadá jako výzva, ale když máte ten správný recept, zjistíte, jak jednoduchý může být. Připravte si štolu s kvalitními ingrediencemi, které jsou základem. Ty dodají štole tu správnou vánoční poctivou chuť.
2 minuty čtení
Ingredience na jednoduchou štolu
240g hladké mouky
125g tvarohu v alobalu Bohemilk
63g másla Bohemilk
50ml mléka Bohemilk
1 vejce
50g oříšků
100g sušeného ovoce
1/2 kypřicího prášku do pečiva
50g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
1 plátek másla
1 lžíce rumu na potření po upečení
Poleva:
100g cukr moučka
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody
zdobení
Štola je jednoduchá – všechno se jen smíchá, proto jsou kvalitní ingredience nezbytností. Zkuste ty od mléčné od Bohemilk.
Do mísy odvážíme mouku, smícháme s kypřicím práškem do pečiva, přidáme cukr, špetku soli, vanilkový cukr, vejce, tvaroh, změklé máslo, mléko a vytvořte hladké těsto. Nakonec zapracujte nasekané ořechy a sušené ovoce.
Pokud by těsto příliš lepilo, přidáme trochu mouky.
Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly v tradičním tvaru – vyválet na silnější obdélník, těsto přehnout ve dvou třetinách do středu a zbylou část těsta přehnout také do středu.
Štoly přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme štoly a pečeme cca 40 minut. Těsto vystačí na dvě štoly.
Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá a nezůstávají na ní drobečky, máme hotovo.
Až štola vychladne, můžete ji vydatně zacukrovat.
Nebo zkuste něco navíc:
Připravíme si rozpuštěné máslo s rumem a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme.
Necháme vychladnout a polejeme citronovou polevou (smíchat v misce cukr moučka, horká voda a citronová šťáva, zamíchat) a dozdobíme.
Tak jsem pekla štolu a cukroví já na akci s Bohemilk. Skvělá akce to byla i díky Santa Lucii a jejímu synovi Davídkovi. Sledujte je na instagramu.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!