2 minuty čtení
Churros. Španělské koblihy s čokoládou pro lepší náladu
Vůbec se churros nebojte. Recept jsme tak zjednodušili, jak jen to šlo, aby ho zvládli i začátečníci. Recept na španělské koblížky vám zvedne náladu – nebo spíš pak ta konzumace, mňam.
Typická španělská dobrota, která se na ulicích servíruje do papírového kornoutku nebo do novin, rozhodně není náročná na přípravu. Sladké koblížky zvané churros (čte se čuros) se připravují z mouky, másla, cukru a dalších ingrediencí, které máte určitě doma, a servíruje se k nim nejčastěji čokoládová omáčka.
Churros chutnají skvěle jen tak, obalené v cukru se skořicí, ale s čokoládou jsou pokrmem k pomilování.
Ingredience na čtyři porce vymazlených churros i pro nezkušené:
Ingredience na churros
150 g hladké mouka
30 g másla
kúra z půlky pomeranče
1 lžíce cukru krupice
150-170 ml vody
2 vejce
špetka soli
Navíc
Na smažení slunečnicový olej
Na obalení hrnek cukru krupice a 2 lžičky skořice
Omáčka
200 g tmavé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
Máslo, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, sůl a vodu dejte do hrnce a promíchávejte, dokud se hmota nespojí. Dejte na plotnu a prohřívejte na mírném ohni asi 3 minuty. Poznáte, že to stačí, když se máslo rozpustí a těsto se začne odlepovat od stěn hrnce.
Potom těsto dejte do mixéru a přimíchejte do něj vejce, postupně po jednom. Pak hmotu vraťte do hrnce a ještě asi 3 minuty zahřívejte, aby se tělo zpevnilo a zhoustlo.
Těsto dejte do zdobícího sáčku, když bude mít hvězdičkovou špičku, bude to vypadat esteticky lépe a vytvoříte typický tvar churros. Ale můžete použít i plastový sáček s uříznutým okrajem.
V hrnci rozpalte olej, ideálně tak 5-10 cm vysokou vrstvu, a v něm smažte churros. Olej by měl být dobře rozpálený, ale ne na maximum. Potřebují v oleji strávit asi 3 minuty, krásně zezlátnou.
Ještě teplé je obalujte v cukru smíchaném se skořicí.
Na omáčku jen rozpusťte čokoládu se smetanou, můžete přidat špetku chilli, která pozmění chuť a dodá pokrmu šmrnc.
Také si přečtěte
podobné
Jednoduchá štola s tvarohem a ořechy, vláčná a snadná. Vše se jen smíchá
Upéct štolu vypadá jako výzva, ale když máte ten správný recept, zjistíte, jak jednoduchý může být. Připravte si štolu s kvalitními ingrediencemi, které jsou základem. Ty dodají štole tu správnou vánoční poctivou chuť....
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!