4x lívance. Adventní, čokoládové, banánové, nejnadýchanější
Taky děláte častěji palačinky, protože vám připadají o malou špetku jednodušší? Lívance, menší snídaňové placičky, se vlastně nechávají jen chvilku kynout. Můžete je udělat na pánvi nebo v lívanečníku, jak se vám zachce, pár minut je opékejte z každé strany na oleji, másle, ghí… Nic složitého. My pro vás máme ověřené recepty.
2 minuty čtení
Adventní – skořicové – lívance
Říkáme jim adventní, ale můžou to být i lívance vánoční. Voní z nich skořice a jsou s medem, kandovanou pomerančovou kúrou a mandlemi. To když rodinka touží po cukroví, ale vy jim ho ještě nechcete vydat.
Jak na to? Promíchejte v míse:
150 g hladké mouky a 50 g pohankové mouky (nebo 200 g hladké) spolu s 1 lžičkou prášku do pečiva. Přidejte velkou lžíci skořice, hrst rozinek, lžíci kandované pomerančové kúry, lžíci cukru, špetku soli, 2 vejce, lžíci rumu a asi 150-220 ml mléka.
Těsto nechte pár minut odpočinout a pak smažte. Podávejte polité medem a posypané mandlemi.
Adventní lívance udělejte, když už má každý chuť na cukroví, ale na to ještě není ten pravý čas.
Banánové lívance
Rozmačkejte nebo rozmixujte 2 banány, přidejte 1 vejce, hrst kokosu a hrst ovesných vloček podle konzistence. Opékejte na kokosovém oleji.
Doporučujeme podávat s domácí „nutellou“ – stačí vydlabat zralé avokádo, promixovat ho se lžící medu a lžičkou kakaa. Sluší jim to i s borůvkami.
Nejnadýchanější lívance
Z 20 g droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek, nechte ho vzejít, zakrytý a na teplém místě.
Pak smíchejte kvásek se 600 ml plnotučného mléka, 350-400 g polohrubé mouky a 2 vejci. Přidejte špetku soli a 20 g cukru. Nechte vykynout a pak smažte. Jednoduché, rychlé.
Čokoládové lívance
Rozemelte 100 g ovesných vloček. Přidejte 2 vejce, 2 lžíce medu, 200 ml plnotučného mléka a velkou lžíci kakaa s lžičkou prášku do pečiva. Smíchejte, prošlehejte, opékejte.
Jak na lívance?
Klasickou hladkou mouku můžete vyměnit za špaldovou či celozrnnou – v nabídce je má třeba mouka Pernerka nebo Babiččina volba.
Na smažení pak doporučujeme bio Ghí.
A čím lívance ochutit?
Zatímco někteří nedají dopustit na klasiku – Nutella (třeba z edice Weekend), další pouští do hry ořechy. Zkusili jste už ořechová másla? Od Natu jsou skvělá, rovnou si přiobjednejte i ořechy, kterými lívance posypete, například pekanové nebo makadamové. Když už jsme u té zdravější varianty, tak mmm Křupavé ovoce od Mixit je lyofilizované a chutná jako v létě.
Klasikou pak zůstávají džemy, od Relax jsou ze 100% ovoce, nám osladil život i netradiční Šípkový extra džem od Hamé. Zalít si je můžete i jablečným sirupem od Manufaktura.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!