Skandinávská jména pro dívky: 15 inspirací, od bohyň k elfům

Po trendy nábytku, dechberoucí krajině plné fjordů a zeleně a minimalistické módě vás Skandinávie může dostat ještě něčím: dívčími jmény. Severská jména jsou čím dál populárnější už v Německu, a uvidíte, že některé nositelky jmen ze Švédska, Norska, Finska, Dánska, Islandu či Grónska už potkáváte ve školce.

Otisk prstu s norskou vlajkou
Dívka na houpačce na severu

2 minuty čtení

20 září, 2020

Oblíbená skandinávská dívčí jména a jejich význam

Alva
Znamená „bojový elf“, takže se připravte na malou skandinávskou bojovnici. Obdoba jména je Alfa nebo Alvara, variace pochází ze staré norštiny.

Aenna
Anna po skandinávsku. Jedno písmeno, a takový rozdíl. Překládá se jako „nadaná“.

Agnes
„Čistá“, „zasvěcená“, to je význam starořeckého hagnos, které spolu s latinským výrazem agnus tvoří původ jména Agnes.

Annika
Hned si vzpomenete na Pipi dlouhou punčochu? Jméno její kamarádky je opět skandinávskou verzí Anny a patří na severu k nejpopulárnějším.

Astrid
A jsme znovu u Pipi. Jméno její autorky, Astrid Lindgren, je interpretováno jako „božsky krásné“.

U nejpopulárnějších skandinávských jmen pro dívky si vzpomenete na Pipi Dlouhou punčochu, známou aktivistku i oblíbenou „českou“ Annu.

Dívka si užívá letní atmosféru

Finja
„Čistá“, „světlá“, tak se dá přeložit tohle netradiční jméno.

Freya
Už jste jich možná pár v Česku zaslechli, jméno znamenající „milenka“ či „vládkyně“ nese ho i bohyně lásky a manželství Freya.

Frida
V prodloužené formě Friederike pochází původně z němčiny a v obou zemí se těší velké popularitě. Jméno znamená „mírumilovný“.

Greta
V Česku zažívá velký rozmach, a to nejen díky švédské aktivistce Gretě Thunberg. Věděli jste, že jde o krátkou formu Margarety? Interpretuje se jako „perla“.

Johanna
Ze skandiánských jmen je u nás asi nejběžnější, jen se zapisuje většinou s jedním n. Znamená „Bůh je laskavý“.

 

 Juna
Že by nahradila Janu? Juna je i variantou Juno, římské bohyně narození a manželství, znamená „vytoužený“. Pro vytouženou dceru krásné jméno!

Liv
Každý ho zvládne vyslovit! Pochází ze staronorštiny z Hlif, znamená „ochranu“ i „obranu“.

Ronja
Dcera loupežníka, řeknete si nejdříve. Má velmi silný ráz i význam, znamená totiž „vítěz“.

Smilla
Cítíte ve jméně ten úsměv? Dánské jméno navíc znamená „usmívající se“, v delší podobě jde o Smillaaraq.

Svea
Proč se překládá jako „matka Švédska“ nebo „malá Švédka“? Protože Švédsku se dříve říkalo Svearike a Svea je odvozenina z tohoto jména. Tohle jméno si s sebou už nese svůj příběh.

Také si přečtěte

podobné

Léto nekončí: Jak vybrat dětem skluzavku

Léto se sice přehouplo do druhé půlky, ovšem slunce stále září a děti mají stejnou nevyčerpatelnou energii. Jak ji ale usměrnit? Domácí hřiště se skluzavkou je perfektním řešením!  Domácí skluzavka může být skvělým...

číst více

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!