Snadný bezlepkový beránek a další zdravější velikonoční pečení
Bezlepkáři to můžou naplno rozjet při velikonočním pečení. Jak připravit bezlepkový mazanec, bezlepkové jidáše nebo beránka? A jak odlehčit jídelníček?
2 minuty čtení
Odlehčit na jaře jídelníček? Láká k tomu počasí, moderní poznatky i to, že to dělali už naši předkové. Jak do klasických velikonočních a jarních receptů vnést dávku lehkosti, vám poradí tyto recepty.
Bezlepkový beránek není žádná věda. A palačinky s brynzou už vůbec ne.
Bezlepkový beránek
Suroviny:
2 vejce
150 g třtinového cukru moučkového Probio
2 sáčky vanilkového cukru
100 g slunečnicového oleje na pečení Probio
250 g polotučného tvarohu
130 ml mléka
200 g pohankové mouky Probio + na vysypání formy
40 g mouky z červené čočky Probio
40 g čirokové mouky Probio
1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů
Máslo na vymazání formy
Moučkový cukr na posypání
Postup:
Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.
Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu.
Odlehčené jarní palačinky ze špaldové mouky s brynzou
Suroviny na těsto:
500 ml Čerstvé mléko z Valašska
1 Bílý jogurt z Valašska bifido
100 g hladká špaldová mouka
150 g polohrubá mouka
2 vejce
hrst baby špenátu
Suroviny na náplň:
1 Kysaná smetana z Valašska
2 lžíce Brynzy
Postup:
Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto. Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.
Velikonoční bezlepkové jidáše a Velikonoční bezlepkové mini mazance plněné čokoládou
Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta
350 ml vlažné vody (nebo mléka)
2 žloutky
80 g másla
10 g sušeného droždí
vejce
rum a med na dokončení
Postup:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Varianta Mini-mazance:
Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, dovnitř máčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté bochánky potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut
Varianta bezlepkové mini jidáše:
Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.
Jarní salát s grilovaným kuřetem
Suroviny:
● 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže
● Sůl a pepř podle chuti
● 1 balení rukoly
● 225 g cherry rajčátek
● 225 g červené cibule
● 225 g oliv Kalamata
● 225 g feta sýru
● Středomořský dressing Spak
Postup:
Osolte a opepřete kuřecí prsa. Rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu a kuře grilujte 5 až 6 minut z každé strany, dokud není zcela propečené. Nechte 5 minut vychladnout a nakrájejte na kousky.
Ve velké míse smíchejte vypranou rukolu, cherry rajčata, červenou cibuli, olivy Kalamata a feta sýr. Přidejte nakrájené kuřecí maso a na závěr zakápněte Středomořským dressingem Spak podle chuti. Vše pečlivě promíchejte a salát ihned podávejte.
Mazanec ze špaldové mouky
Suroviny:
230 g hladké špaldové mouky PROBIO
100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
1/2 kostky droždí (21 g)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)
70 g změklého másla
3 g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30 g hrozinek (přes noc namočených do rumu)
35 g plátků mandlí PROBIO
+ mandlové lupínky na ozdobu
+ vajíčko na potření
Postup:
Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!