Dýně hodně, ale hodně jinak. Jako pizza, lívance, lasagne a džem
Nejsou jen k vydlabání na Halloween, dýně jsou úžasnou součástí podzimního jídelníčku. Dají se s nimi dělat tradiční polévky, dá se péct v troubě i grilovat, naše recepty jsou ale jiné. Netradiční způsoby přípravy dýně v našem podání vám ukážou, že se dá oranžová kráska použít na pizzu nebo do lasagní.
Inspirace na 3 minuty
Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem
1 kg upečené dýně
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu
2 g muškátového oříšku
Želírovací cukr 2:1 Labeta
Dýni oloupejte, zbavte jadérek a pokrájejte na menší kousky. Pečte v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujte, přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promíchejte. Směs za stálého míchaní přiveďte k varu. Vařte 3-5 minut. Hotovým džemem plňte čisté sklenice, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte při pokojové teplotě zchladnout.
Po pár letech, kdy se dýně u nás na podzim zabydlela v podobě polévek, nastal čas na experimentování. Z pečené dýně udělejte džem, pyré, které použijete do lívanců, nebo ji naplňte masem či zeleninou.
Domácí pizza s dýní, modrým sýrem a ořechy
Na 2 pizzy potřebujete na těsto:
500 g hladké mouky
1 kostku čerstvého droždí
250 ml vlažné vody
1 lžíci krupicového cukru
1 lžíce olivového oleje špetku soli
Na toping:
½ dýně hokaido hrst vlašských ořechů
500 ml kečupu Otma
2 lžíce bazalkového pesta sýr s modrou plísní (Gorgonzola)
200 g strouhaného sýra cheddar
sůl, pepř
Droždí s cukrem rozmíchejte ve 100 ml vody. Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, osolte. Vodu s droždím a cukrem vlijte do důlku a zapracujte s moukou. Až mouka vodu vstřebá, přilijte zbývající vodu i olej a pokračujte v hnětení. Vál i ruce si podle potřeby poprašte moukou. Těsto hněťte alespoň 10 minut, nebo dokud nebude pěkně pružné. Hotové těsto nechte alespoň 20 minut kynout při pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem. Nakonec z těsta vypracujte rukama libovolný tvar a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
Dýni nakrájejte na tenčí měsíčky a 10 minut ji povařte ve vroucí vodě. Troubu si předehřejte na 250 stupňů. Kečup smíchejte v misce s pepřem a pestem. Plát hojně potřete kečupovou směsí, posypte strouhaným sýrem a klaďte na ni dýni, ořechy a rukama rozdrolte i sýr s modrou plísní. Pečte asi 10 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé. Poté můžete i dle chuti jemně pokapat medem.
Náš tip: Použijte kečupy Otma Gurmán, které obsahují vysoký podíl rajčat dávají díky modernímu přístupu při výrobě záruku, že neobsahují zahušťovadla, konzervanty, lepek, barviva a další přídatné látky. Na výrobu 100 gramů kečupu bylo použito 210 gramů rajských jablíček.
Dýňové lívance
1 vejce
30 g medu
20 g kokosového oleje (rozpuštěného)
60 g dýňového pyré* (zhruba 1 lžíce)
1 lžička mleté skořice
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
100 ml polotučného mléka
150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
170 g celozrnné špaldové mouky hladké
Vejce, med, kokosový olej a dýňové pyré smíchejte v míse na jednolitou hmotu a následně přidejte mléko a jogurt. Do jiné mísy prosejte celozrnnou mouku se skořicí a práškem do pečiva. Obě směsi spojte v hladké těsto a nejlépe tyčovým mixerem promixujte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Nasucho si rozehřejte teflonovou pánev, z těsta tvořte placičky a opékejte je na pánvi bez oleje na mírném plameni cca 1,5 minuty z jedné a zhruba 1 minutu z druhé strany.
*Pro přípravu dýňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.
Náš tip: Dýňové lívance jsme podávali se švestkovým rozvarem, zakysanou smetanou a vlašskými ořechy. Na přípravu rozvaru budete potřebovat 500 g švestek, 2 lžíce kokosového cukru, 1/2 lžičky skořice a šťávu a kůru z 1 citronu. Očištěné švestky vypeckujte a rozmixujte dohladka.
V hlubším hrnci vařte švestky za stálého míchání 20–25 minut, dokud nedosáhnete tuhé konzistence. Poté hrnec stáhněte ze zdroje tepla a do rozvaru přimíchejte skořici, kokosový cukr a citronovou šťávu a kůru.
Recept a fotografie pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok. Autory jsou známé trio Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková.
Podzimní lasagne s dýní
500 g lasagne
1 kg očištěné a semínek zbavené dýně
2 stroužky česneku
zeleninový vývar
extra panenský olivový olej
několik snítek rozmarýnu
50 g nastrouhaného sýra Gran Moravia
sůl, pepř
Na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
2 dcl mléka
50 g strouhaného sýru Gran Moravia
muškátový oříšek
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia. Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.
Dýně Hokkaido plněná pórkem a sýrem
50 g másla
2 velké pórky
1 lžička hořčice
2 lžíce jogurtu
2 lžíce čerstvé smetany
125 g sýru Caprottino fresco
4 dýně Hokkaido
Sůl, pepř
Troubu rozehřejte na 190 stupňů, na pánev dejte máslo a orestujte pórky, očištěné a nakrájené na tenká kolečka. Jakmile se začne pórek restovat, přikryjte pánev pokličkou a duste po dobu asi 10 minut. Odstavte z plamene a přidejte hořčici, jogurtu, smetanu a sýr Caprottino fresco nakrájený na kostičky, ochuťte solí a pepřem. Vezměte dýně Hokkaido, a pokud bude třeba, lehce seřízněte spodní část tak, aby stály. Z vrchní části odřízněte pokličku, dejte pozor, aby se nerozbila, a odložte ji stranou. Vnitřek dýně očistěte lžící a naplňte směsí pórku a sýrů. Přiklopte pokličkou a pečte v troubě na pekáči po dobu asi 45 minut, dokud nebude dužina měkká.
Náš tip: Sýr Caprottino fresco, Gran Moravia, smetanu i máslo koupíte v prodejnách La Formagerria Gran Moravia, které nám poskytly i tyto dva recepty a fotografie.
Také si přečtěte
podobné
Jednoduchá štola s tvarohem a ořechy, vláčná a snadná. Vše se jen smíchá
Upéct štolu vypadá jako výzva, ale když máte ten správný recept, zjistíte, jak jednoduchý může být. Připravte si štolu s kvalitními ingrediencemi, které jsou základem. Ty dodají štole tu správnou vánoční poctivou chuť....
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!