“Šunky jamón jsem se ještě nepřejedla.” Inspirativní matka dováží španělské delikatesy

Jaroslava Šnejdarová žije s rodinou napůl v Praze a napůl na Mallorce. A hlavně se stará o obchod se španělskými delikatesami. Kdy začaly její děti jíst olivy? Co ze španělských dobrot se jí osobně ještě nikdy nepřejedlo? A co by doporučila začínajícím podnikatelům?

Poslední dovolená před porodem je babymoon

4 minuty čtení

24 února, 2021

Dozvěděla jsem se, že žijete napůl v Česku a napůl ve Španělsku. Jaká byla vaše cesta k tomuto stylu života?

Začalo to studiem španělštiny na VŠE a pokračovalo intenzivním kurzem španělštiny v Barceloně, ročním Erasmem v Madridu a následně zamilováním se do malebné Mallorky. Tam aktuálně s rodinou trávíme téměř více času než v Praze.

Jak jste začali s podnikání a jak jste se dostali k samotnému provozování e-shopu dostali?

Když jsme začali provozovat e-shop, měli jsme za sebou již několik let distribuce španělských produktů do restaurací, hotelů a obchodů v Česku. Ten krok byl logickým postupem, protože nás čím dál více lidí začalo kontaktovat, že by si chtěli nakoupit i v menším množství pro sebe a už jsme časově nezvládali uspokojit každého takového zákazníka jednotlivě. Proto vznikla ucelená nabídka pod hlavičkou www.edelikatesy.cz, která se neustále vyvíjí.

 

Olivy a jamón považuji za zdravější než běžně servírované „dětské potraviny“.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Co pro vás bylo na této cestě nejtěžší a co vám naopak byznys usnadnilo a doporučili byste to dalším podnikatelům?
Nejtěžší pro nás bylo sehnat kvalitní služby v tvorbě e-shopů. Když jsme začínali, neměli jsme několik set tisíc na tvorbu e-shopu, šli jsme cestou spolupráce s různými adminy-freelancery, kteří pracovali doma na “koleni” a výsledek nemohl být nikdy profesionální. Doporučila bych tedy udělat si dobrý průzkum trhu firem nabízejících tvorbu eshopů a nebát se počáteční investice, protože ty levnější varianty se ve výsledku můžou prodražit.

Jaké jsou vaše nejoblíbenější delikatesy?
Jamón. Krájený pěkně ručně nožem. A nejlépe doplněný dobrým vínem. Za ty roky se mi ještě nepřejedl.

Tip redakce: Pokud se chcete zorientovat v jamónu, přečtěte si zde článek o druzích jamónu.

Kdybyste měli ze sortimentu vypíchnout nějaké zajímavosti, jaké to budou?
Každý produkt, který zařazujeme do sortimentu je svým způsobem unikátní, za každým vínem, jamonem či marmeládou je silný příběh, osobní vazba na dodavatele. Naším nejcharakterističtějším produktem jsou od začátku španělské šunky. Dokonce jsem i absolovovala kurz krájení jamónu.

Olivy, sušená šunka, kozí sýr… Kdy doporučujete začít s podobnými delikatesami u dětí? Jak to bylo u vašich dětí?

Naše děti jedly jamon a olivy jakmile o to projevily zájem. Rozhodně to považuji za zdravější než například běžně servírované “dětské potraviny”.

Pomáhají vám vaše děti v rodinném byznysu? Vím, že jsou malé, ale třeba vás něco napadá.
Jsou skvělí degustátoři. Oba dva mají mlsné jazýčky a s chutí ochutnávají nové věci.

Jak vy a koronavirus? Posílil vaše podnikání, protože třeba lidé si víc dopřávali dobroty doma, když nemohli chodit do restaurace?
Jak se to vezme. Určitě nám vzrostl segment B2C, zároveň ale téměř úplně umřel ten B2B, který je pro nás stále více stěžejní.

Jaké máte plány do budoucna? Ať už rodinné, tak byznysové.
Nejsem člověk, který by zásadně hodně něco plánoval. Spíš nechávám věci plynout. Každopádně nějaké novinky v podnikání plánujeme, ale zatím je nebudeme zveřejňovat.

Naše tipy ze španělských delikates Sabores:
Gurmetům doporučujeme paštiku z křepelky, která je klenotem tradiční kuchyně španělské oblasti Jaén. V ArteMonte vyrábí paštiky z masa získaného z volně žijících zvířat krmených přírodními produkty.  

Velké olivy bez pecky jsou plné chuti slunečné španělské Andalusie. 

Sýr D. O. Manchego Semicurado je sýr s označením původu z oblasti La Mancha, který se vyrábí dle tradičních receptur a zraje 3 měsíce. Sýr se skvěle hodí ke kvalitnímu červenému vínu, skvěle doplní hroznové víno nebo meloun s jamónem. Objednat si ho můžete po 0,1 kg.

Pokud chcete vyzkoušet tradiční paellu, využijete set na přípravu – olej, koření, rýži a pánev jen za 599 Kč.

Ochutnat musíte samozřejmě také jamón. Třeba Jamon Iberico de Cebo z černých polodivokých prasátek z oblasti Extremadura.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!