Řešení každé rychlé podzimní večeře: z jednoho základu stovky polévek
Nemusíte být vůbec žádné královny kuchyně. Máme pro vás malé, ale chytré tajemství podzimních polévek. Z jednoho základu jich uděláte tolik, že až začnete váhat, co máte vařit, bude už jaro. A s ním doba salátová.
2 minuty čtení
Tohle tajemství není nikterak tajné, je to jen „secvaknutí“ v mysli a pochopení základního kuchařského postupu při vaření sytých, podzimních polévek. Vlastně tak začíná každý recept: vezmi jednu cibuli, nakrájej ji a začni ji restovat na másle nebo na oleji.
Když vám dojde, že spolu s vývarem, základním kořením a jednou klíčovou zeleninou uděláte velkou parádu (a za pár minut), pochopíte, že stačí vyměnit právě onen druh zeleniny a hned máte večeři i v úterý, v pátek, v neděli, jen úplně jinou.
Jednou přidejte sezamová semínka, podruhé piniová jadérka. A co smetana, zvolíte zakysanou nebo sójovou? Takhle si můžete hrát celou zimu a nikoho to neomrzí.
Polévky: nejrychlejší podzimní večeře, které zahřejí
Takže pojďme na to, cibulku už na oleji pomalu restujeme, a k ní přidáme na kostky nakrájenou (oloupanou) zeleninu. Může to být mrkev, brokolice, brambory, květák, hrášek, pórek… Po lehkém zarestování zalijte poctivým domácím zeleninovým nebo kuřecím vývarem tak, aby zelenina byla potopená. Nepřehánějte to, naředit podzimní polévku můžete vždycky. A pak přidejte sůl, pepř, bobkový list a vařte, dokud není zelenina měkká. Jestliže je vody více (odhadnete časem), slijte ji, ale raději uchovejte. Pak z polévky vyndejte bobkový list a rozmixujte ji tyčovým mixérem dokrémova.
Můžete ji po ochutnání (možná bude potřeba ji trochu dotáhnout pepřem, solí, případně špetkou muškátového oříšku) hned podávat, nebo do ní přidat smetanu (nízkoprocentní už nevařte). Nebo dáte lžíci zakysané smetany do středu talíře? Příště přidejte hrst krutonů (jednou z chleba, podruhé z druhé, potřetí z toastového chleba vykrojený motýl), osmaženou cibulku, opražená dýňová, sezamová nebo slunečnicový semínka, trochu bylinek, jarní cibulku, naklíčené výhonky… A rázem máte stovky variací podzimních večeří.
Další variace:
dýňovku dotáhněte kokosovým mlékem (smetanou) a muškátovým oříškem
do uvařené rozmixované polévky dejte na tři minuty (nebo dle návodu na obalu) vařit červenou čočku
využijte více druhů zeleniny (brokolicovo-hrášková, květákovo-pórková)
jeden stroužek česneku dodá polévce šmrnc
k základu přidejte jednu velkou bramboru – a máte bramborovo-XXX krém
nastrouhaný sýr dodá dávku bílkovin a změní chuť polévky
změna může být i v hustotě polévky – někdy máte chuť na takovou, v níž „stojí lžíce“, jindy oceníte řidší
střídejte smetany, od zakysané po šlehačku, nebo sáhněte po alternativách – sójové, kokosové…
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!