Snadný bezlepkový beránek a další zdravější velikonoční pečení

Bezlepkáři to můžou naplno rozjet při velikonočním pečení. Jak připravit bezlepkový mazanec, bezlepkové jidáše nebo beránka? A jak odlehčit jídelníček?

Poslední dovolená před porodem je babymoon

2 minuty čtení

23 března, 2023

Odlehčit na jaře jídelníček? Láká k tomu počasí, moderní poznatky i to, že to dělali už naši předkové. Jak do klasických velikonočních a jarních receptů vnést dávku lehkosti, vám poradí tyto recepty.

Bezlepkový beránek není žádná věda. A palačinky s brynzou už vůbec ne.

Babymoon, poslední dovolenou před porodem, si užijte sama i ve dvou.

Bezlepkový beránek

 

Suroviny:

2 vejce

150 g třtinového cukru moučkového Probio

2 sáčky vanilkového cukru

100 g slunečnicového oleje na pečení Probio

250 g polotučného tvarohu

130 ml mléka

200 g pohankové mouky Probio + na vysypání formy

40 g mouky z červené čočky Probio

40 g čirokové mouky Probio

1 kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů

Máslo na vymazání formy

Moučkový cukr na posypání

 

Postup:

Formu na beránka vymažte máslem a vysypejte pohankovou moukou.

Vejce vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Do mísy přidejte olej, tvaroh a mléko a prošlehejte. Poté přisypejte mouky a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.

Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C asi hodinu. 

Odlehčené jarní palačinky ze špaldové mouky s brynzou

 

Suroviny na těsto:

500 ml Čerstvé mléko z Valašska

1 Bílý jogurt z Valašska bifido

100 g hladká špaldová mouka

150 g polohrubá mouka

2 vejce

hrst baby špenátu

Suroviny na náplň:

1 Kysaná smetana z Valašska

2 lžíce Brynzy

 

Postup:

Mléko, jogurt, mouku a vajíčka smícháme dohromady a ušleháme v jemné těsto. Poté přidáme špenát a celou směs rozmixujeme v mixéru. Palačinky smažíme na troše másla. Dále v misce smícháme brynzu a kysanou smetanu (kdo má rád může přidat nasekanou petrželku nebo pažitku) a touto směsí poté potřeme palačinky a zarolujeme nebo poskládáme.

Velikonoční bezlepkové jidáše a Velikonoční bezlepkové mini mazance plněné čokoládou

 

Suroviny:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta

350 ml vlažné vody (nebo mléka)

2 žloutky

80 g másla

10 g sušeného droždí

vejce

rum a med na dokončení 

 

Postup:

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. 

Varianta Mini-mazance:

Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, dovnitř máčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté bochánky potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut

Varianta bezlepkové mini jidáše:

Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme Jidáše a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté Jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé Jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Jarní salát s grilovaným kuřetem

 Suroviny:

● 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže

● Sůl a pepř podle chuti

● 1 balení rukoly

● 225 g cherry rajčátek

● 225 g červené cibule

● 225 g oliv Kalamata

● 225 g feta sýru

● Středomořský dressing Spak

Postup:

Osolte a opepřete kuřecí prsa. Rozehřejte pánev na středně vysokou teplotu a kuře grilujte 5 až 6 minut z každé strany, dokud není zcela propečené. Nechte 5 minut vychladnout a nakrájejte na kousky.

Ve velké míse smíchejte vypranou rukolu, cherry rajčata, červenou cibuli, olivy Kalamata a feta sýr. Přidejte nakrájené kuřecí maso a na závěr zakápněte Středomořským dressingem Spak podle chuti. Vše pečlivě promíchejte a salát ihned podávejte.

 

Mazanec ze špaldové mouky

 

Suroviny:

230 g hladké špaldové mouky PROBIO

100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO

1/2 kostky droždí (21 g)

115 ml vlažného mléka

70 g cukru třtinového moučkového PROBIO

špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)

70 g změklého másla

3 g soli

kůra z 1 citronu

1 vejce

30 g hrozinek (přes noc namočených do rumu)

35 g plátků mandlí PROBIO

+ mandlové lupínky na ozdobu

+ vajíčko na potření

 

Postup:

Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.

Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.

Také si přečtěte

podobné

MAMAletter express

Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!