Štědrovečerní menu jinak: hříšně, hezky česky, nebo snad bez cukru?
Tři minuty času trvá rychlá, ale přesto důkladná analýza pleti od L´Oréal Paris. Stačí nahrát selfíčko a nechat ho projet speciálním programem.
3 minuty čtení
Řízek z krkovičky, nebo raději z kuřecího stehýnka? Polévka kapří, nebo z lososa? A co takhle místo štrůdlu podávat jablka v jiné podobě? Připravili jsme pro vás štědrovečerní menu, které nese moderní nádech, ale v základních surovinách respektuje tradice.
Když zjistíte, co vaše pleť potřebujet, a dáte ji to, můžete při příští analýze být klidně o pár let mladší. Tedy alespoň vaše pleť…
Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát
Alternativou ke klasické štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra jsou vepřové řízečky. V našem receptu jsme je nachystali z libové vepřové panenky. Nemohli jsme k nim připravit nic jiného než bramborový salát. Na ten se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli. Lákavými barvami zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. Až budete v obchodě vybírat maso, vejce, brambory a další potřebné suroviny, vyplatí se zakoupit ty nejkvalitnější. Na obalu se pyšní některou ze značek kvality, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina či BIO.
Ingredience:
800 g vepřové panenky
200 g strouhanky
2 vejce
100 g hladké mouky
150 g vepřového sádla
sůl, pepř
Bramborový salát:
500 g brambor
500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
70 g sterilovaného hrášku
20 g cibule
30 g nakládaných okurek
30 g hořčice
30 g majonézy
2 vejce
sůl, pepř
Vepřovou panenku očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme v mouce, vejcích
a strouhance. Smažíme na rozpáleném sádle do zlatova.
Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvaříme do měkka v osolené vodě. Vejce uvaříme natvrdo.
Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Cibuli a sterilované okurky nakrájíme najemno.
Přidáme hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladnout.
Tip: Aby byly brambory po uvaření pevné a tuhé, připravte salát z brambor varného typu A, který je na to optimální. Variantou mohou být také odrůdy s červenou barvou slupky (opět varný typ A).
Jakou majonézu do salátu? Třeba tu v bio kvalitě. Je vyrobena výhradně ze surovin z ekologického zemědělství, takže když hřešit dávkou kalorií, tak jen těch nejlepších. Je od SPAK a najdete ji v supermarketech.
Jak postupovat při přípravě sváteční večeře? Inspirujte se na ten nejlepší klasický trojobal podle tipů Drůbežářského závodu Klatovy:
1/ Kuřecí či stehenní řízek omyjte studenou vodou, zlehka osušte a podle tloušťky masa naklepejte nebo případně seřízněte. Je důležité, aby maso bylo stejně vysoké a smažilo se rovnoměrně. Tak předejdete nedodělaným či naopak vysušeným místům.
2/ Následně řízek z obou stran lehce osolte a obalte v přesáté hladké mouce. Maso pak obalte v rozšlehaném vajíčku. Je lepší vejce ničím neředit, ani vodou či mlékem. Přidat můžete do vajec na dochucení bylinky nebo česnek.
3/ Další vrstvou je strouhanka. Strouhanku je nejlepší připravit si doma. Zužitkujete tak dva až tři dny staré pečivo jako jsou rohlíky, housky či veka. Pokud přeci jen kupujete strouhanku v obchodě, vyhněte se hrubé chlebové variantě, která na řízku opravdu nechutná dobře.
4/ Obal k masu pěkně přimáčkněte, aby neopadával. Strouhanku lze ozvláštnit přidáním parmazánu, sezamovými semínky či rozdrcenými kukuřičnými lupínky.
Vánoční odlehčený kuba
Podle starých zvyků se nemá na Štědrý den až do večeře jíst žádné maso. I proto se v mnoha rodinách podává na oběd staročeský kuba. Tuto skvělou houbovou pochoutku vytvoříte snadno s pár základními ingrediencemi i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte náš recept a užijte si tradiční Vánoce bez výčitek a obav o svou postavu.
Co budete potřebovat:
· sušené houby, · konjakovou bezsacharidovou rýži,
· cibuli, nakrájenou nadrobno,
· několik stroužků česneku, nasekaných nahrubo,
· řepkový olej,
· majoránku,
· mletý pepř,
· sůl,
· drcený kmín.
Sušené houby namočte na alespoň 15 minut do horké vody. Vodu slijte do misky (nechte stranou, budete ji ještě potřebovat), houby osušte a nakrájejte nadrobno. Konjakovou rýži připravte podle návodu na obalu. Cibuli osmažte na řepkovém oleji dozlatova, přidejte česnek, houby, osolte, vmíchejte koření a krátkou chvíli poduste. Podlévejte vodou z hub. Vzniklou směs smíchejte s konjakovou rýží a dejte zapéct asi na 25 minut na 200 stupňů do trouby.
ALS DESSERT
Překvapte vaše blízké delikátním podzimním dezertem s likérem Baileys Apple Pie. Tento rychlý a jednoduchý dezert vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo miluje čerstvá jablka a karamel. Hoďte podzimní splíny za hlavu a pusťte se do výroby tohoto lahodného dezertu, na který budete ještě dlouho vzpomínat.
Ingredience
50 ml Baileys Apple Pie
2 lžíce vanilkové zmrzliny
rozdrcené sušenky
čerstvé jablko
2 lžíce cukru
špetka skořice
Jablko nakrájejte na kostičky a vložte do pánve s trochou vody, cukru a koření dle vlastního výběru. Poté zahřívejte na mírném ohni, dokud jablka nezkaramelizují. Jakmile zkaramelizují, nechte je mírně zchladnout. Do sklenice dejte 2 lžíce vanilkové zmrzliny, přelijte ji 50 ml Baileys Apple Pie a posypte drcenými sušenkami. Na závěr vložte zkaramelizovaná jablka.
Vychutnejte si oblíbené Baileys v jeho nejklasičtější podobě – na ledu. Ale láhev, ta může být nová – limitovaná edice potěší i jako dárek. A jestli si nechcete užít něco opravdu výjimečného, zkuste první unikátní pop up ve střední Evropě – Baileys Treat Bar. Místo, které dává vaší kreativitě prostor předvést se a vychutnat si jedinečnou chuť lahodných dezertů Baileys Original Irish Cream nebo nápoje Baileys v kombinaci se zmrzlinou, kávou nebo horkou čokoládou. Kreativitě a fantazii se meze nekladou – vše si budete moci dozdobit sypáním, například marshmallows, oříšky, špetkou třpytivého prachu či cukrovým zdobením. Baileys Treat Bar je zkrátka místem neodolatelné sladké zábavy pro dospělé, kde si budete moc nejenom vychutnat, ale také i zakoupit novou vánoční limitovanou edici Baileys Original Irish Cream a ostatní produkty Baileys. Adresa: Vnitroblock, Tusarova 791/31, 170 00 Praha 7-Holešovice. Otevřeno pondělí až neděle od 9-20 hod.
Náš tip: Nejen šupinka pod talířem ozvláštní štědrovečerní stůl. Místo zlatého prasátka dejte k talíři pralinku Ferrero Rocher!
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!