Zavařte podzim: švestky, ostružiny a hrušky. Recepty na nápadité džemy
Takové džemy nezůstanou ve sklepě ležet měsíce. Naopak, budete mít co dělat, abyste se na ně nevrhli hned první víkend potom, co je ještě uvaříte! Palačinky volají!
2 minuty čtení
Švestkový džem s vlašskými ořechy
Co potřebujete:
1 kg zralých sladkých švestek, 100 g vlašských ořechů, 1 sáček želírovacího přípravku JamFix 1:1 Labeta, 500 g třtinového cukru
Postup:
Ovoce očistěte, odpeckujte a prolisujte. Případně rozmixujte opatrně tyčovým mixérem a připravte si do hrnce. V misce stranou smíchejte třtinový cukr a želírovací směs JamFix 1:1, která už obsahuje ten správný poměr kyseliny citrónové a ovocného pektinu – a je bez konzervačních a dalších přídatných látek. Směs cukru a JamFixu vsypte do hrnce ke švestkám a za průběžného míchání nechte povařit 3 až 5 minut. Poté znovu můžete tyčovým mixérem rozmixovat do hladka – občas totiž zbydou slupky, které by mohly v závěru kazit dojem hladkého džemu. Ochutnejte a pokud je třeba, lehce doslaďte. Do vřelého vsypte dejte lehce posekané ořechy, promíchejte a nechte už mimo plamen 2 minuty odstát, načež plňte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Švestkový džem s ořechy vydrží v dobře zakonzervované sklenici 12 měsíců. Nejlépe jej skladujte na chladném a tmavém místě, ideální teplota je do 18 °C.
Karamel nebo portské víno dodá podzimnímu zavařování šmrnc.
Hruškový džem s karamelem
Co potřebujete:
1/2 kg hrušek, 100 g + 50 g cukru, 1/2 Ovocného pektinu Labeta, 150 ml hruškového či jablečného moštu nebo džusu (pokojové teploty), šťávu z 1 citronu nebo 1 lžičku Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Připravte si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Začněte přípravou karamelu. 100 g cukru dejte do hrnce se silnějším dnem (ideálně vyšší hrnec) a velmi pozvolna jej nechte rozpustit. Dejte pozor, ať se karamel nezačne připalovat, tedy hodně a rychle tmavnout, byl by hořký. Než se cukr rozpustí, pokrájejte hrušky na malé kostičky. Až bude cukr rozpuštěný na karamel, vsypte do něj nakrájené hrušky a promíchejte. Zalijte moštem a nechte pár minut povařit, dokud se hrušky nerozvaří. Přidejte i šťávu z citronu nebo 1–2 lžičky kyseliny citronové. Pokud karamel po vložení dalších ingrediencí ztvrdne, ničeho se nebojte, je to jen reakce na teplotní změnu a teplem se opět rozpustí. Karamel vždy vařte pozvolna a další ingredience vkládejte/lijte velmi opatrně. Pektin smíchejte se zbylým cukrem a nasypte k hruškám, promíchejte a nechte dalších 5 minut povařit. Ještě horký džem plňte do skleniček. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Ostružinovo-hruškový džem s ořechy
Co potřebujete:
500 g ostružin, 500 g hrušek, 2 balení Želírovacího cukru 2:1 Labeta, hrst vlašských ořechů, 5 lžic citronové šťávy
Postup:
Ovoce omyjeme, hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka (dusíme v závislosti na odrůdě hrušek, měkčí hrušky budou podušené dříve, tvrdší o pár minut později). K měkkým hruškám přidáme rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru 2:1 a vaříme, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmícháme najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.
Švestkový džem s portským vínem
Co potřebujete (na 3 skleničky):
600 g vypeckovaných švestek, cca 150–300 g cukru (podle chuti a sladkosti švestek), šťávu z 1 citrónu, cca 60 ml portského vína (dle chuti může být o něco více či méně), 1 a 1/2 lžičky Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
Postup:
Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni nechte cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Zpočátku, než švestky pustí šťávu, tak míchejte, ať se nepřipálí, případně podlijte 1 lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujte tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžete nechat v džemu kousky ovoce). Švestky také lze syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmíchejte se lžící cukru a poté jej důkladně vmíchejte do džemu. Nechte společně ještě 5–10 minut povařit. Jestli je džem hotový zkontrolujte talířkovou metodou – kápněte lžičku džemu na porcelánový talířek, nechte zchladnout a jestli nestéká, je perfektní. Hotovým džemem plňte čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočte dnem vzhůru. Nebo můžete i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžete uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujte však už pouze v lednici.
TIP: Namísto portského je v džemu výborné i červené víno, přidat můžete také koření jako je vanilka, skořice, kardamom nebo třeba badyán.
Také si přečtěte
podobné
Jednou provždy: Děti z tloušťky nevyrostou. Když nepřestanou pít sladké pití, tak sbohem, říká pediatr
Dětská obezita je čím dál větší problém, ostatně u nás máme už půl milionů dětí, kteří ji trpí. Na vině není jen málo pohybu, ale také strava. Kde je problém největší? U koho? A co s tím? O tom mluvil doktor Miroslav...
Populární diety pro rok 2024. Co je výživový směr DASH, MIND nebo IIFYM?
Tukožroutská polévka, podle Štefana Margity, vajíčková, melounová... O těch mluvit nebudeme. Diety jsou s námi ovšem pořád, a tak i v roce 2024 hrají prim. Podívejte se, co znamenají populární výživové směry, kterou...
Netradiční sladké vánoční dobroty: kringel, košíčky, bio sušenky a matcha koule
Připravte si s námi netradiční vánoční sladkosti. Třeba se za pár let stanou vaší tradicí. Sušenky plněné ořechovým krémem Suroviny: 140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky 140 g dmBio bio mandlové mouky 160 g...
MAMAletter express
Dřív než si vypijete svoje ranní espresso, budete v obraze. Jednou týdně, stručně a jasně, čerstvě namletá porce článků pro každou mámu, která chce vědět o všem důležitém. Už přijíždí!